Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Τα ψάρια έχουν συνείδηση και συναισθήματα;

Τα ψάρια έχουν συνείδηση και συναισθήματα;


Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015 00:13

Τα ψάρια βιώνουν ένα φαινόμενο που ονομάζεται «συναισθηματικός πυρετός» που υποδηλώνει πως έχουν κάποιο βαθμό συνείδησης, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών και Ισπανών επιστημόνων.
Αυτό το φαινόμενο εκδηλώνεται με τη μορφή ελαφρών αυξήσεων στη θερμοκρασία του σώματος των ψαριών, όταν εκτίθενται σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ, σε συνεργασία με το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, παρατήρησαν ότι όταν το ψάρι-ζέβρα του είδους Danio rerio βιώνει άγχος, η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται κατά δύο με τέσσερις βαθμούς Κελσίου.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που αυτός ο «πυρετός» παρατηρείται σε ψάρια, παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί σε πτηνά, θηλαστικά και ορισμένα είδη ερπετών. Για να μάθουν τον τρόπο που συμβαίνει στα ψάρια, οι ερευνητές συνέλεξαν 72 ψάρια και τα χώρισαν σε δύο ομάδες των 36.
Στη συνέχεια, τα ψάρια τοποθετήθηκαν σε μια μεγάλη δεξαμενή γεμάτη με νερό και με διασυνδεδεμένα διαμερίσματα τα οποία είχαν διαφορετικές θερμοκρασίες, από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Τα ψάρια της ομάδας ελέγχου δεν υποβλήθηκαν σε αλλαγές της θερμοκρασίας και αφέθηκαν σε νερά 28 βαθμών Κελσίου. Η δεύτερη ομάδα τοποθετήθηκε σε ένα δίχτυ και μέσα στη δεξαμενή των 27 βαθμών Κελσίου, προκειμένου να προσομοιωθεί μια αγχωτική κατάσταση για τα ψάρια. Μετά από 15 λεπτά, τα ψάρια αφέθηκαν ελεύθερα.
Ενώ τα ζώα στην ομάδα ελέγχου προτίμησαν να μείνουν σε διαμερίσματα με θερμοκρασία 28 βαθμών, εκείνα που εκτέθηκαν στην αγχωτική κατάσταση μεταφέρθηκαν σε περιοχές της δεξαμενής με υψηλότερες θερμοκρασίες, προκαλώντας αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι τα ψάρια βίωναν μια μορφή «συναισθηματικού πυρετού» που σχετίζεται με την κατάστασή τους.
«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς εκφράζουν για πρώτη φορά ότι τα ψάρια έχουν κάποιο βαθμό συνείδησης», δήλωσε η Σόνια Ρέι, επικεφαλής της μελέτης.
Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ζώα δεν είναι ικανά να έχουν συνείδηση, λόγω των απλών δομών του εγκεφάλου τους, οι οποίοι δε φέρουν εγκεφαλικό φλοιό. Τα ψάρια έχουν περιορισμένη ικανότητα μνήμης και μάθησης, ενώ δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο.
Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρά το μικρό εγκέφαλο, έχουν παρατηρήσει ομοιότητες με δομές σε άλλα σπονδυλωτά. Αυτές περιλαμβάνουν την αμυγδαλή, η οποία συνδέεται με τα συναισθήματα, και τον ιππόκαμπo, ο οποίος συνδέεται με τη χωρική μνήμη και τη μάθηση στα θηλαστικά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου