Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Μακρυράχη… Το Χωριό Των Λουλουδιών


Μακρυράχη… Το Χωριό Των Λουλουδιών

makrirachi2
Αυτό που την ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, το ιδιαίτερο γνώρισμά της θα λέγαμε, είναι η μεγάλη παράδοση που έχει στον τομέα της ανθοκομίας. Γνωστό και ως το «χωριό των λουλουδιών», η Μακρυράχη προσφέρει στους επισκέπτες της απίστευτα χρώματα και ευωδίες λουλουδιών, που μόνο οι κάτοικοί της ξέρουν να καλλιεργούν και να εμπορεύονται τόσο καλά. Γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες και μανόλιες βρίσκονται μεταξύ των λουλουδιών που ευδοκιμούν στο χωριό, στο οποίο εδρεύει και ο Αγροτουριστικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μακρυράχης «Η ΓΑΡΔΕΝΙΑ». Μάλιστα, πολλοί όταν αναφέρονται στο χωριό χρησιμοποιούν το προσωνύμιο «Γαρδενοχώρι», αφού η γαρδένια ήταν το πρώτο λουλούδι που καλλιεργήθηκε και έφερε οικονομική ανάπτυξη στο χωριό.
makrirachi4

Η Μακρυράχη ιδρύθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, χωρίς να ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία αν και στην παραλία Μπάνικα, που τη μοιράζεται με το Ανήλιο, έχουν βρεθεί ευρήματα αρχαίας ζωής ενώ στην κορυφή ενός κοντινού λόφου υπάρχουν ίχνη από μεσαιωνικό κάστρο, το Παλαιόκαστρο. Γνωρίζουμε ότι την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό φημιζόταν για το μετάξι του ενώ στιγμές πλούτου γνώρισε και τον 19ο και τον 20ο αιώνα εξαιτίας των ευεργεσιών του ξενιτεμένου στην Αίγυπτο τέκνου της Γ.Δ. Κανισκέρη που διέθεσε μεγάλα ποσά για κοινωφελή έργα στο χωριό. Το όνομά της, δοσμένο από τους κατοίκους της, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χτισμένη καταμεσίς μιας μακριάς ράχης του βουνού του Πηλίου που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.
Τα εκκλησιαστικά μνημεία είναι παρόντα και εδώ. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που ανακαινίστηκε το 1851 και διαθέτει υπέροχα λιθανάγλυφα αλλά και τα ξωκλήσια των Προφήτη Ηλία, Αγίων Αναργύρων και Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.
Για στιγμές χαλάρωσης προτείνουμε την όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, με τα γραφικά ταβερνάκια της ενώ οι πιο απαιτητικοί μπορούν να επισκεφτούν και τα γύρω χωριά όπως το Ανήλιο, που το χωρίζει από τη Μακρυράχη η βαθιά ρεματιά Μέγα Ρέμα.
makrirachi7
Πάντως, οποιαδήποτε εποχή και αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τη Μακρυράχη, δεν θα το μετανιώσετε. Η κοντινή απόστασή της τόσο από το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες όσο και από τις πανέμορφες παραλίες του Αιγαίου, την καθιστούν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.
Για κολύμπι πηγαίνετε στην παραλία των Αγίων Σαράντα, που θεωρείται μία από τις καλύτερες του Πηλίου καθώς διαθέτει μια καταπληκτική αμμουδιά με χρυσή άμμο, καταγάλανα νερά και βράχους γύρω γύρω. Απέχει από τη Μακρυράχη μόλις 3 χλμ ενώ πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα που βρίσκεται εκεί.. Πολύ κοντά, επίσης, είναι και ο Αι Γιάννης αλλά και το Παπά Νερό.
Πρέπει να ξέρετε, τέλος, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο Ανθοκομικός συνεταιρισμός γυναικών Μακρυράχης διοργανώνει στο χωριό ανθοκομική έκθεση, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων και να αγοράσει και τα αγαπημένα του λουλούδια. Αν είστε εκεί εκείνη την εποχή, πρέπει οπωσδήποτε να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια!
http://www.discoverpelio.com/el/village/makryrahi
πηγή

***
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου