Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκληθεί από μύκητα


Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκληθεί από μύκητα

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκληθεί από μύκητα
Το Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από μύκητα που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο, υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Διάφορα είδη μυκήτων εντοπίστηκαν στη φαιά ουσία και τα αιμοφόρα αγγεία όλων των ασθενών με άνοια που μελετήθηκαν. Αντιθέτως, δεν εντοπίστηκαν τέτοιες ενδείξεις στον εγκέφαλο υγιών ατόμων.
Οι ερευνητές από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης που εκπόνησαν τη μελέτη δηλώνουν ότι η λοίμωξη από μύκητα μπορεί εύκολα να εξηγήσει όλα τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και να αποτελεί την αιτία της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Η νέα μελέτη έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών ότι το Αλτσχάιμερ είναι δυνατό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο υπό ορισμένες συνθήκες.
Οι δύο μελέτες ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα που αφορά τις βαθύτερες αιτίες του Αλτσχάιμερ και κατ' επέκταση στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το Αλτσχάιμερ οφείλεται κατ' εξοχήν σε προβληματικά γονίδια, σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες και τη διαδικασία της γήρανσης.
Οι Ισπανοί ερευνητές εντόπισαν ίχνη διαφόρων τύπων μυκήτων στον εγκέφαλο 11 ασθενών που είχαν διαγνωσθεί πριν το θάνατό τους με Αλτσχάιμερ και δηλώνουν πως τα διαφορετικά είδη μυκήτων μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν γιατί η νόσος εκδηλώνεται τόσο διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή.
Τα νέα στοιχεία θα αποτελέσουν πιθανώς τη βάση για κλινικές δοκιμές με αντιμυκητιασικά φάρμακα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου