Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Καθαρισμός και αποτοξίνωση των πνευμόνων με διατροφή και φυσικές μεθόδους

Καθαρισμός και αποτοξίνωση των πνευμόνων με διατροφή και φυσικές μεθόδους


lungs of the planet
Καθαρισμός και αποτοξίνωση των πνευμόνων με διατροφή και φυσικές μεθόδους
Εκτός από το κάπνισμα που επιβαρύνει πολύ σημαντικά την υγεία των πνευμόνων, η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και ο τρόπος ζωής μας συντελούν επίσης στην αποδυνάμωση αυτών των τόσο σημαντικών οργάνων.
Όπως πάντα, πριν προχωρήσουμε στον διατροφικό και φυσικό καθαρισμό των πνευμόνων, ας αναφερθούμε λίγο και στην ψυχολογική – πνευματική αιτία των παθήσεων.
Σύμφωνα με τη Θεωρία των Chakra, πίσω από το τέταρτο κέντρο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του στήθους, υπάρχει ένα άλλο δευτερεύων κέντρο. Ενώ λοιπόν το «Κέντρο της Καρδιάς» θεωρείται οτι είναι το κέντρο της αγάπης και άρα δεν μπορεί να προσβληθεί παρά μόνο σε εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις, το δευτερεύων αυτό κέντρο είναι η »Εδρα της Θλίψης».
Όταν λοιπόν ο άνθρωπος αισθάνεται θλίψη, τότε το κέντρο αυτό προσβάλλεται και συνέπεια της μη σωστής λειτουργίας του είναι η αποτυχία της καλής λειτουργίας των πνευμόνων. Όσο πια βαριά και μακροχρόνια η θλίψη, τόσο πιο σοβαρή είναι και η δυσλειτουργία των πνευμόνων.
Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν οτι πολλοί καπνιστές καπνίζουν λόγω του ότι υποφέρουν από θλίψη και με αυτόν τον τρόπο καταπραϋνουν τα συμπτώματά της.
Μια άλλη θεωρία, αυτή του Δρ. Χάμερ, λέει οτι στους πνεύμονες, εδράζει ο φόβος του θανάτου. Γι” αυτό εξηγεί οτι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς για παράδειγμα καταλήγουν από καρκίνο των πνευμόνων, διότι ο ασθενής, αποδεχόμενος τη σοβαρότητα της πάθησής του και ερχόμενος αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο του θανάτου, προσβάλλει την σωστή λειτουργί των πνευμόνων…
Σώμα – Ψυχολογία – Πνεύμα
Άρα, είτε ισχύει η πρώτη θεωρία, είτε η δεύτερη (αν και δεν απέχουν πάρα πολύ), σίγουρα η ψυχολογική υποστήριξη είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την αποκατάσταση της υγείας αυτών των τόσο σημαντικών οργάνων.
Όσο για τη σημασία της διτροφής…
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των πνευμόνων μας προκαλώντας:
Φλεγμονή των αεραγωγών
Αλλεργικές αντιδράσεις
Οξειδωτικό στρες
Παχυσαρκία, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα αναπνευστικά προβλήματα
Αντιθέτως η διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία των πνευμόνων μας με πολλούς τρόπους, όπως:
Καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες
Προσφέροντας αντιφλεγμονώδη δράση
Βοηθώντας στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους
Βοηθώντας στη χαλάρωση των αεραγωγών
Βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο αντικαρκινικές τροφές
Για να αντιληφθούμε πληρέστερα τις επιδράσεις αυτές της διατροφής στο σώμα και ιδιαίτερα τους πνεύμονές μας θα πρέπει να κατανοήσουμε τις παρακάτω διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας.
Φλεγμονή
Η φλεγμονή αποτελεί φυσική αντίδραση του υγιούς σώματος σε ξένες ουσίες. Τα συμπτώματά της είναι η ερυθρότητα, το πρήξιμο, ο πόνος και η θερμότητα. Η φλεγμονή στους πνεύμονες χαρακτηρίζεται από πρησμένες και υπερβολικά ευαίσθητες αναπνευστικές οδούς.
Η μακροχρόνια φλεγμονή προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση σε ξένες ουσίες. Η μακροχρόνια φλεγμονή παρατηρείται στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου. Σε μια άλλη νόσο, το Άσθμα, το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση υπερευαισθησίας οπότε δημιουργείται φλεγμονή από αντίδραση σε μια φυσιολογικά αβλαβή ουσία, η οποία προκαλεί αλλεργία.
Αλλεργικές αντιδράσεις
Η αλλεργική αντίδραση αποτελεί υπερβολική ανοσιακή απόκριση σε μια ουσία που γενικά είναι αβλαβής, όπως η γύρη. Το αποτέλεσμα είναι φλεγμονή, βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα των αναπνευστικών οδών και σύσφιξη των μυών, προκαλώντας στένωση των αναπνευστικών οδών.
Οξειδωτικό στρες
Καθημερινά εισπνέουμε την απίστευτα μεγάλη ποσότητα των 15 κυβικών μέτρων αέρα. Στον αέρα που αναπνέουμε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονές μας, όπως ο καπνός του τσιγάρου, ρυπογόνες ουσίες και μικρόβια. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες μέσω μιας διαδικασίας που αποκαλείται «οξειδωτικό στρες».
Στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας από οξυγόνο μέσω των κυττάρων του σώματος, παράγουμε με φυσικό τρόπο χημικές ουσίες που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες. Ορισμένες φορές τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος τις δημιουργούν επί τόπου για να εξουδετερώσουν ιούς και βακτηρίδια. Ωστόσο διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου και οι λοιμώξεις, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.
Πολύ μεγάλος αριθμός από αυτές τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μπορεί να βλάψει κύτταρα, ιστούς, ή όργανα, και αυτή η διαδικασία ορίζεται ως οξειδωτικό στρες
Πως μπορεί η διατροφή να επηρεάσει αρνητικά τους πνεύμονές μας
Αλάτι
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι περίπου 5-6 γραμμάρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως υπερβαίνουν κατά πολύ αυτή την ποσότητα.
Έχει αποδειχτεί ότι τα υψηλά επίπεδα αλατιού επηρεάζουν τους ασθματικούς προκαλώντας σύσφιξη των μυών στις αναπνευστικές οδούς, μειώνοντας τη ροή του αίματος στους πνεύμονες και επηρεάζοντας ορισμένες από τις συνήθεις διαδικασίες που διενεργούνται μέσα στους πνεύμονες.
Η υψηλή πρόσληψη αλατιού προκαλεί επίσης κατακράτηση υγρών, η οποία δυσχεραίνει την αναπνοή σε ορισμένα άτομα.
Προσοχή χρειάζεται σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε γιατί περιέχουν ήδη μεγάλες ποσότητες αλατιού, ειδικά οι τυποποιημένες τροφές και οι κονσέρβες.
Πρόσθετα τροφίμων
Ορισμένα κοινά πρόσθετα τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν κρίση σε άτομα με άσθμα. Μεταξύ αυτών είναι η ταρταζίνη (κίτρινη χρωστική που χρησιμοποιείται σε χρωματιστά αεριούχα ποτά, σάλτσες και γλυκά), το όξινο γλουταμινικό νάτριο ή αλλιώς MSG (ενισχυτικό γεύσης σε πικάντικα σνακ, σάλτσα κρέατος, σάλτσα σόγιας και έτοιμες σούπες) και οι θειώδεις ενώσεις (συντηρητικό που χρησιμοποιείται συχνά σε τυποποιημένα τρόφιμα όπως εμφιαλωμένο κρασί, χυμοί φρούτων, κονσέρβες ψαριού και ξηροί καρποί).
Τρανς και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η ποσότητα των ωμέγα-6 και των τρανς-λιπαρών οξέων που καταναλώνουν.
Τα τρανς-λιπαρά οξέα (ή τρανς-λιπαρά) δημιουργούνται από τη βιομηχανική επεξεργασία ακόρεστων λιπαρών, τα οποία ενισχύουν την ανθεκτικότητα του λίπους κατά την παραγωγή των τροφίμων, δίνοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα τρόφιμα. Τα τρανς-λιπαρά οξέα ούτε μας χρειάζονται ούτε ωφελούν την υγεία μας, αντίθετα συμβάλλουν σε καρδιοπάθειες.
Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, αν και είναι απαραίτητα στη διατροφή μας καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η πληθώρα ωμέγα-6 στη διατροφή μας επίσης συμβάλλει σε καρδιοπάθειες.
Τα τρανς-λιπαρά οξέα και η πληθώρα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους πνεύμονες, μεταβάλλοντας την απόκριση του σώματος σε φλεγμονές και καθιστώντας τους οργανισμούς μας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.
Τα τρανς-λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε σε ψημένα προϊόντα όπως μπισκότα και κέικ όπως και στο γρήγορο φαγητό.
Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε στα φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και αραχιδέλαιο.
Τα υπέρβαρα άτομα
Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα. Υπολογίζεται ότι το 15-38% των περιπτώσεων άσθματος θα μπορούσαν να αποτραπούν σε παχύσαρκους ενήλικες.
Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αποφρακτική υπνική άπνοια. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς που προκαλούνται στις αναπνευστικές οδούς, λόγω υπερβολικού λίπους, γύρω από τον αυχένα.
Πως μπορεί η διατροφή να επηρεάσει θετικά τους πνεύμονές μας
Αντιοξειδωτικά
Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη ζημιά που προκαλείται στον οργανισμό μας από τα οξειδωτικό στρες καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά «καθαρίζουν» αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έτσι αποτρέπουν την πρόκληση βλάβης από αυτές.
Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, μπρόκολο, πράσινες πιπεριές), το β-καροτένιο (βερίκοκα, μάνγκο, καρότα, πιπεριές, σπανάκι), η βιταμίνη Ε (σπόροι, τα φύτρα του σταριού, αμύγδαλα, φιστίκια), το λυκοπένιο (ντομάτες) και το σελήνιο (σπόροι, θαλασσινά).
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία μας αλλά δεν περιλαμβάνονται επαρκώς στη διατροφή των περισσότερων. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι εξίσου απαραίτητα αλλά καταναλώνονται κατά κόρον. Η ιδανική αναλογία σε ωμέγα-6 και ωμέγα-3 στη διατροφή μας είναι 4 προς 1. Ωστόσο η μέση αναλογία στη σύγχρονη διατροφή πλησιάζει το 20 προς 1.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Επίσης παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση με μείωση της παραγωγής κυττάρων που συμμετέχουν στις ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις. Πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, τα οστρακόδερμα, η σόγια και τα φυλλώδη λαχανικά.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την υγεία. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη λειτουργία των ενζύμων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μύες στις αναπνευστικές μας οδούς να χαλαρώσουν και βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του σώματός μας κατά την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πηγές μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, οι σπόροι, τα καρότα, το σπανάκι και τα θαλασσινά.
Ισορροπημένη διατροφή
Η ισορροπημένη διατροφή με υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ψαριών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικών νόσων, ιδιαίτερα του άσθματος και της ΧΑΠ.
Παρά το γεγονός ότι η διατροφή και οι επιπτώσεις της στους πνεύμονές μας αποτελούν ακόμα αντικείμενο μελέτης, είναι σαφές ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την υγεία των πνευμόνων μας κάνοντας τα εξής:
Να έχουμε ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια
Να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού
Να περιορίσουμε την ποσότητα των τρανς και των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή μας
Να διατηρούμε το βάρος μας σε υγιές επίπεδο
Να ασκούμαστε με μέτρο
Διατροφή και πνευμονοπάθειες
Τα άτομα με συγκεκριμένες πνευμονοπάθειες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τι τρώνε. Παρακάτω θα βρείτε παραδείγματα αναπνευστικών παθήσεων για τις οποίες έχει σημασία η διατροφή.
Άσθμα και διατροφή
Το άσθμα αποτελεί κοινή, χρόνια πάθηση κατά την οποία οι αναπνευστικές οδοί των πνευμόνων αναπτύσσουν φλεγμονή και στενεύουν, δημιουργώντας προβλήματα στην αναπνοή.
Μερικές τροφές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε ορισμένους ασθματικούς προξενώντας αλλεργική αντίδραση (γάλα, αυγά και ξηροί καρποί).
Μερικές τροφές μπορούν να προκαλέσουν άσθμα ενισχύοντας τη φλεγμονή (λιπαρές τροφές).
Άλλες τροφές ελέγχουν τη φλεγμονή επειδή περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά (κρεμμύδια).
Τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα και είναι παχύσαρκα παρουσιάζουν βελτίωση της νόσου τους όταν χάνουν βάρος.
Η καλά ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει κρυολογήματα που συχνά προκαλούν άσθμα.
Η μεγάλη κατανάλωση νερού είναι σημαντική καθώς βοηθά την παραγωγή υδαρούς βλέννας που απαλύνει το βήχα και αποτρέπει την αφυδάτωση που μερικές φορές συνδέεται με τις κρίσεις άσθματος.
ΧΑΠ και διατροφή
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) προκαλείται από καταστροφή των αναπνευστικών οδών του πάσχοντος εξ΄ αιτίας του καπνίσματος, ακόμη και του παθητικού, σε συνδυασμό μερικές φορές με τη ρύπανση εσωτερικών ή υπαίθριων χώρων.
Η πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών που δυσχεραίνει την αναπνοή στη ΧΑΠ.
Το υπερβολικό σωματικό βάρος επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου καθώς η μεταφορά του πρόσθετου βάρους απαιτεί περισσότερο κόπο για το σώμα και αποτρέπει την πλήρη έκπτυξη των πνευμόνων.
Μερικά άτομα με ΧΑΠ ίσως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για να παραμείνουν στο φυσιολογικό βάρος τους, καθώς χρειάζονται επιπλέον θερμίδες για να αναπληρωθούν όσες καταναλώθηκαν με τη εργώδη λειτουργία της αναπνοής τους.
Ας δούμε κάποιες συνήθειες που μπορούμε να βάλουμε στη ζωή μας για να καθαρίσουμε και να αποτοξινώσουμε τους πνεύμονές μας…
Δενδρολίβανο, Λεβάντα και Ευκάλυπτος
Yπάρχουν διάφορα αιθέρια έλαια που βοηθούν το αναπνευστικό και μπορούν να φανούν χρήσιμα στους καπνιστές. Ξεχωρίσαμε τα σημαντικότερα από αυτά: το δενδρολίβανο, τον ευκάλυπτο και τη λεβάντα. Aυτά τα αιθέρια έλαια διευκολύνουν την αναπνοή και έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθούν στην απομάκρυνση των εκκρίσεων που δημιουργούνται στους πνεύμονες από το κάπνισμα. Προσθέστε στην κεραμική συσκευή αρωματοθεραπείας 1 – 4 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο και νερό. Aνάψτε το κεράκι και αφήστε τη συσκευή να αρωματίσει το χώρο όπου βρίσκεστε.
Mασάζ για τους πνεύμονες
Kάντε ένα μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κλείδας για 1 λεπτό περίπου. Oι μεσημβρινοί που περνούν από εκεί ενεργοποιούν τους πνεύμονες. Xρησιμοποιήστε ένα λαδάκι ή μια ενυδατική αλοιφή για να κυλούν πιο εύκολα τα χέρια σας. Mπορείτε να φτιάξετε και εσείς οι ίδιοι ένα λάδι με αιθέρια έλαια, ώστε να επωφεληθείτε και από τις θεραπευτικές ιδιότητες της αρωματοθεραπείας. Σε 15 ml αμυγδαλέλαιο προσθέστε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, δεντρολίβανου ή λεβάντας.
Πιέσεις στα σημεία βελονισμού
H ρεφλεξολογία αποτελεί μία ακόμη εναλλακτική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να περιορίσει κάπως τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Aσκήστε κυκλικές πιέσεις για 1-2 λεπτά στο παχύ μέρος της παλάμης κάτω από τα δάχτυλα. Aκόμη, ασκήστε κυκλικές πιέσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα στα πέλματα, από το μέσο της καμάρας του ποδιού έως τη φτέρνα. Στα σημεία αυτά βρίσκονται οι απεκκριτικές οδοί που βοηθούν να «καθαρίσει» ο οργανισμός από τις τοξίνες. Eπιπλέον, μπορείτε να ασκήσετε πιέσεις στα σημεία βελονισμού. Aσκήστε και πάλι κυκλικές πιέσεις για 1 λεπτό στο σημείο όπου βρίσκεται η σάρκα μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα. Το σημείο αυτό, σύμφωνα με το βελονισμό, αντιστοιχεί στους πνεύμονες και όλες τις απεκκριτικές οδούς, γι’ αυτό και η ενεργοποίησή του συμβάλλει στην καλή λειτουργία τους.
Xρησιμοποιήστε τα κατάλληλα βότανα
Tρία βότανα που μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές και να περιορίσουν κάπως τις συνέπειες του καπνίσματος είναι το taraxaco,(alttherapy.blogspot.gr/2012/08/blog-post_2275.html#axzz3ptTmZOS7) το pau d’ arco και το lapacho. Tο taraxaco είναι αντιοξειδωτικό, δηλαδή καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες (βλαβερές ουσίες που δημιουργούνται από το κάπνισμα) και έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, δηλαδή απομακρύνει τις επιβλαβείς και άχρηστες ουσίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται και στον καπνό. Aκόμη, αποτελεί ένα πολύ καλό εξισορροπητικό του οργανισμού. Tο pau d’ arco και το lapacho προστατεύουν από τον καρκίνο των πνευμόνων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε καταστήματα με ομοιοπαθητικά και στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες που περιέχουν το ξηρό εκχύλισμα των παραπάνω βοτάνων. Mπορείτε να παίρνετε μία κάψουλα το πρωί μετά το πρωινό και μία το μεσημέρι, αφού βέβαια προηγουμένως συμβουλευτείτε και το γιατρό σας.
Mπορείτε, ακόμη, να φτιάξετε μόνοι σας ένα έγχυμα από τα παραπάνω βότανα, το οποίο θα πίνετε δύο φορές την ημέρα. Bράζετε 1 φλιτζάνι νερό, το βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε 1 κουταλάκι από το βότανο αποξηραμένο. Τα αφήνετε 3-5 λεπτά στο νερό και έπειτα σουρώνετε. Στη συνέχεια, πίνετε το έγχυμα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας από τον καπνό είναι το εκχύλισμα από σπόρους γκρέιπφρουτ σε σταγόνες. Θα το βρείτε στα φαρμακεία σε συσκευασία με σταγονόμετρο. Bάζετε 10 σταγόνες σε 1 ποτήρι νερό και πίνετε 2-3 φορές την ημέρα.
Επίσης εξαιρετικά ευεργετική για τους πνεύμονες είναι και η Αχιλλέα.
Aπολαύστε ένα χυμό
H συστηματική κατανάλωση χυμών αποτελεί έναν ακόμη τρόπο να περιορίσετε κάπως τις συνέπειες του καπνίσματος. Tο καρότο, το σέλινο, τα παντζάρια και το μπρόκολο έχουν πολύ ισχυρή αποτοξινωτική δράση και θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο των πνευμόνων. Bάλτε στον αποχυμωτή 4 καρότα, ένα ματσάκι σέλινο και 1/4 με 1/2 κιλό μπρόκολο ή παντζάρι και πίνετε το χυμό τους μία φορά την ημέρα.
Περπατήστε στη φύση
Πηγαίνετε έναν περίπατο σε μια περιοχή με βλάστηση που σας αρέσει. H επαφή με τη φύση θα βοηθήσει τους πνεύμονές σας να καθαρίσουν και να γεμίσουν με καθαρό αέρα. Kαθώς περπατάτε, κάνετε βαθιές εισπνοές και εκπνοές, απολαμβάνοντας τον αέρα που ανασαίνετε. H καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, δρουν αθροιστικά εναντίον της υγείας σας. Tο περπάτημα αποτελεί μια αεροβική άσκηση που τονώνει την καρδιά και ωφελεί το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή τα σημεία του οργανισμού που «χτυπάει» το κάπνισμα.
Oι τροφες που θα σας βοηθήσουν
Kαταναλώνετε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C και φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, γιατί ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές χημικές ουσίες που έχουν οξειδωτική δράση.
Για να προστατεύσετε, λοιπόν, τον οργανισμό σας, θα πρέπει η διατροφή σας να σας παρέχει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειάζεστε. Πολύ καλές αντιοξειδωτικές τροφές είναι το μπρόκολο, το λάχανο, τα καρότα, το κουνουπίδι, το σέλινο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες και το σταφύλι. Φροντίστε, ακόμη, να μη σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες που είναι χρήσιμες στους καπνιστές. H βιταμίνες C, E και A βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων από τον καπνό. Mεγάλες ποσότητες βιταμίνης C θα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στα ακτινίδια, στις ντομάτες, στις πιπεριές και στο φρέσκο λάχανο. H απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για τους καπνιστές είναι αυξημένη και φθάνει τα 100 mg. Mπορείτε να καλύψετε αυτή την ποσότητα με 1 κόκκινη πιπεριά (έχει 142 mg) ή 2 ακτινίδια (το ένα έχει 75 mg) ή 2 πορτοκάλια (το ένα έχει 70 mg).
Tη βιταμίνη E μπορείτε να τη βρείτε στα φυτικά έλαια, στο συκώτι, στα λαχανικά και στα δημητριακά. Σε ημερήσια βάση ένας ενήλικος έχει ανάγκη από 15 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης E. Mία κουταλιά ηλιόσποροι έχει 2,3 IU, που σημαίνει ότι με 6 κουταλιές έχετε λάβει την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη A είναι το συκώτι, το ασπράδι του αυγού και τα καρότα. Ένας ενήλικος χρειάζεται περίπου 2.000 IU προβιταμίνης A. Mπορείτε να καλύψετε την ποσότητα που χρειάζεστε με 100 γρ. καρότα, που έχουν 2.287 IU. Για τις βιταμίνες A και E δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μετρήσεις για τις ποσότητες που χρειάζονται οι καπνιστές. Φροντίζετε, ωστόσο, να παίρνετε απαραιτήτως την ημερήσια συνιστώμενη δόση αν καπνίζετε
alttherapy.blogspot.com
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου